Masih ingat lagi tak iklan minyak ikan dimana anak dan ayah pulang memancing sebelum hujan dengan perasaan gembira sebab mereka yakin sihat kerana mempunyai omega-3 kan??
Apa itu Omega? Dari mana Omega itu berasal?
Asid lemak Omega 3 biasanya dianggap sebagai asid lemak. Tubuh badan
manusia tidak dapat menghasilkan omega-3 secara semulajadi, oleh itu ia
perlu diambil dari sumber makanan yang lain.
Asid lemak omega-3 biasanya ditemui dalam haiwan seperti ikan salmon,
tuna, serta tumbuhan laut seperti alga, dan beberapa jenis kekacang. Ia
juga dikenali sebagai asid lemak poli tak tepu (PUFA). Asid lemak
omega-3 biasanya memainkan peranan penting dalam fungsi otak serta
pertumbuhan dan perkembangan yang normal.
Omega-3 kini popular kerana ia juga berfungsi mengurangkan risiko
penyakit jantung. Persatuan jantung Amerika menyarankan agar memakan
ikan yang mempunyai kandungan omega 3 dalam lemaknya seperti ikan tuna,
mackerel, hering, sardin dan salmon sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.
Antara lain fungsi omega-3 ialah dapat membantu dalam masalah:
- tekanan darah tinggi
- kolesterol tinggi
- Penyakit jantung
- kencing manis
- rheumatoid athtritis
- eritematosus lupus sistemik (sle)
- osteoporosis
- kemurungan
- gangguan bipolar
- schizofrenia
- adhd (hiperaktif)
- alahan kulit
- radang usus
- athma
- kanser kolon
- sengugut
- degenerasi makula (berkaitan mata)
- kanser payudara
- kanser prostat
Omega 3 dalam OmegaGuard Shaklee
OmegaGuard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.
Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
OmegaGuard mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.
EPA menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA pula penting bagi perkembangan fungsi-fungsi otak.
Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 990mg asid lemak omega-3.
Ultratulen dan bergred farmaseutikal
OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan propetiari tiga
molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan
semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri
dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.
OmegaGuard Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung
Satu penyelidikan yang menyokong fakta tersebut tetapi bukan muktamad
menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega-3 seperti EPA dan
DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
Penyelidikan juga menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang
tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu
memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal. Tambahan
lagi, omega-3 dapat memelihara otak, penglihatan dan fungsi-fungsi
sendi.
Kini, setelah mengetahui kebaikan omega-3, saya jamin kita perlu
memasukkannya dalam senarai zat harian yang mesti diambil supaya kekal
sihat dan cergas serta dapat menikmati hidup lebih sempurna bersama yang
tersayang.
Untuk maklumat lebih lanjut dan nasihat percuma...jangan malu,jangan segan hubungi saya k...
Post a Comment