Selamat malam...malam ni saya nak share pasal buah avokado...Buah avokado ni adalah salah satu buah yang dicipta dengan pelbagai khasiat
yang memberi banyak kebaikan kepada tubuh manusia. Jadi, kita
disarankan seperti dalam piramid makanan yang seimbang untuk lebihkan
pengambilan buah dalam kehidupan kita. Mari lihat apa khasiat yang boleh
diperoleh dari memakan buah ini.
Mengawal tekanan darah
Avokado merupakan sumber besar kalium , yang membantu dalam mengawal paras tekanan darah.
Menggalakkan kesihatan mata
Avokado adalah sumber lutein karotenoid yang sangat baik, dimana
ianya adalah untuk membantu melindungi mata daripada daripada katarak.
Melindungi daripada kanser
Banyak kajian telah menunjukkan bahawa avokado boleh menghalang
pertumbuhan kanser prostat dan juga berkesan dalam mencegah kanser
payudara.
Menyembuhkan nafas berbau
Avokado adalah salah satu pencuci mulut yang terbaik secara semula
jadi dan bertindak untuk melawan daripada nafas berbau. Ini kerana ia
membersihkan usus yang merupakan punca sebenar nafas berbau.
Ciri-ciri anti -penuaan
Avokado kaya dengan antioksida dan bermanfaat dalam mencegah gejala
penuaan. Ia juga membantu meningkatkan sistem imun , melambatkan proses
penuaan, dan menggalakkan sistem saraf yang sihat.
Penjagaan Kulit
Minyak avokado ditambah dalam bahan pembuatan kosmetik kerana
keupayaannya untuk menyuburkan kulit dan membuat kulit anda bercahaya.
Ia juga membantu dalam merawat penyakit kulit yang menyebabkan kemerahan
kulit.
Berat badan
Avokado mempunyai 200 kalori bagi setiap 100 gram. Biasanya ,
buah-buahan mempunyai kira-kira 60-80 kalori bagi 100 gram. Oleh kerana
jumlah yang tinggi kalori, avokado adalah makanan yang terbaik bagi
orang-orang yang ingin menambahkan berat badan. Avokado adalah sumber
kalori yang sihat , tidak seperti lain-lain makanan kalori yang mungkin
mengandungi lemak tepu yang berlebihan dan gula yang berlebihan.
Mengekalkan kesihatan jantung
Avokado mengandungi vitamin B6 dan asid folik , yang membantu mengawal
tahap homocysteine . Tahap homocysteine dikaitkan dengan
peningkatan risiko penyakit jantung. Avokado juga mengandungi vitamin E,
glutation, dan lemak monotaktepu, yang membantu dalam mengekalkan
jantung yang sihat.
Post a Comment