Selepas air, protein adalah bahan yang paling banyak di
dalam badan.
Molekul protein, yang terdiri daripada asid amino
dihubungkan bersama, adalah binaan asas untuk keseluruhan tubuh badan: tulang,
otot, organ, darah, arteri, antibodi, kulit, rambut, kuku, hormon, tisu dan
lain-lain
Protein juga boleh membantu tekanan darah rendah, ia
membantu dalam penurunan berat badan, mengekalkan tahap kolesterol yang rendah,
ia melambatkan arteri tersumbat, dan ia
mengurangkan peluang anda untuk mendapatkan bentuk kanser tertentu. Mengambil
protein juga menjadi satu langkah yang sangat baik sebagai pencegahan terhadap
penuaan dan penyakit. Jumlah pengambilan yang betul protein berkualiti tinggi
adalah penting untuk pembaikan, pertumbuhan, dan penyembuhan mana-mana dan
semua bahagian badan.
Hampir semua orang perlu menelan protein setiap hari untuk
memastikan bekalan berterusan asid amino asas. Asid amino mengikat bersama dalam gabungan yang tidak terhingga untuk
menjadi molekul protein, yang diperlukan untuk membaiki tisu di seluruh badan.
Terdapat sembilan asid amino yang badan tidak boleh
hasilkan, ia mesti dibekalkan melalui diet anda. Terdapat juga 16 asid amino tidak perlu, yang badan boleh
keluarkan daripada sembilan asid amino penting. Kesemua sembilan asid amino
perlu ada untuk mengikat bersama-sama
untuk sintesis protein.
Protein boleh didapati dalam daging dan makanan lain yang
anda makan. Daging merah organik dan ikan liar, sebagai contoh, adalah sumber
yang besar protein haiwan berasaskan semulajadi. Ramai orang menambah
supplement protein ke dalam diet mereka, di samping protein yang mereka makan
dari bahan semulajadi tadi.
Jika anda akan mengambil makanan tambahan protein (biasanya
datang dalam bentuk shake serbuk) memastikan bahawa ia adalah kualiti protein
yang sangat tinggi . Jika tidak, ia akan
menjadi sia-sia dan boleh mendatangkan lebih banyak mudarat kepada badan anda
daripada kebaikan.
Whey protein vs Soy protein: Anda akan mendapati bahawa
makanan tambahan protein yang paling banyak terdapat di kedai-kedai dan on-line
adalah protein whey. Protein Whey Isolate adalah protein yang diekstrak dari
whey, cecair oleh produk pengeluaran keju.
Terdapat beberapa keraguan yang anda harus sedar tentang
kaitan dengan protein whey. Ia adalah sumber protein yang tidak lengkap, ia
mengandungi lemak, dan ia mengandungi laktosa (isu yang berpotensi untuk mereka
yang tidak toleran).
Terdapat banyak kebimbangan tentang sumber susu whey:
kesihatan haiwan , haiwan oleh-produk, hormon pertumbuhan, penyakit, racun
perosak, baja, ubat-ubatan dan lain-lain Sesetengah orang juga alah kepada
produk tenusu.
Soy Protein Isolate, sebaliknya, adalah protein yang
diekstrak dari kacang soya, menghapuskan lemak dan asid tertentu. Secara
keseluruhan, pada pendapat saya, soy protein
adalah jauh lebih baik daripada protein whey sebagai sumber makanan
tambahan protein kerana ia adalah semulajadi dan berasal daripada tumbuhan , tidak seperti yang berasaskan haiwan, yang menimbulkan
kebimbangan sama seperti produk whey yang saya disenaraikan di atas.
Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebimbangan dengan Soy
Protein Isolate, jadi jika anda akan membeli makanan tambahan soy protein ia
perlu berkualiti tinggi dan bersih. Sumber kacang soya adalah penting.
Adakah kacang soya organik, atau disenyawakan dan drugged?
Kaedah pemprosesan yang digunakan untuk membuat soy protein juga boleh menjejaskan potensi dan keaslian
soy protein. Banyak syarikat memproses soy protein mereka terlalu banyak, yang
menghalang pengekalan bahan-bahan yang bermanfaat. Sesetengah orang juga alah
kepada kacang soya.
Banyak syarikat
mencuci kepingan soya mereka dengan alkohol semasa pengeluaran produk
seperti susu soya, keju soya, tauhu, soya burger, dan juga makanan tambahan soy
protein mereka. Bukan sahaja anda tidak
mahu meminum sesuatu yang telah dibasuh dengan alkohol, teknik ini menyebabkan
kehilangan kira-kira 88% daripada “conent isoflavon”.
Apakah isoflavon? Isoflavon adalah nutrien tumbuhan semula
jadi yang meniru fungsi estrogen manusia. Soy Protein yang diasingkan harus dicuci dengan air, bukan dibasuh dengan
alkohol , ini memastikan kandungan isoflavon dan kebersihannya, cara yang lebih
semula jadi untuk membersihkan dan memproses soy protein.
Terdapat banyak jenis makanan tambahan soy protein di luar
sana, tetapi anda perlu memastikan bahawa anda mengambil bentuk protein yang
paling semula jadi berasaskan tumbuhan . Saya mendapati bahawa soy protein
bukan genetik yang tidak diubahsuai
adalah terbaik untuk saya.
Juga pastikan bahawa anda mendapat jumlah yang mencukupi
protein daripada diet anda. Melakukan penyelidikan anda, walaupun mencuba
pelbagai jenis pasangan yang berbeza dan memilih apa yang anda rasa paling
sesuai untuk anda.
Sama ada anda seorang atlet, pembina badan, atau hanya
seseorang yang menjaga kesihatan yang
lebih baik, jumlah dan kualiti protein yang anda masukkan ke dalam badan anda
adalah penting untuk kesihatan dan kesejahteraan anda secara keseluruhan .
Kenapa ESP- Soy Protein Isolate Powder Shaklee Terbaik Di
Pasaran
Perbezaan Shaklee :
Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan
tambahan protein berasaskan kacang soya. Hakikatnya, pengasingan protein yang
pertama ini dicipta oleh Dr Shaklee pada awal 70-an. Di mana kini banyak ujian
klinikal telah membuktikan bahawa Dr Shaklee telah lama mengetahui soy protein
adalah faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.
Energizing Soy Protein atau ESP ini diiktiraf seluruh dunia
dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta
memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan. Kacang soya yang
digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi “non-GMO” (non-Genetically Modified
Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula,
setiap 850g(satu tin ESP- soy protein isolate powder) dihasilkan daripada 30kg
kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.
Energizing Soy Protein dari Shaklee ini merupakan
satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino
penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Soy protein ini turut
diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Soy protein ini sangat
sesuai untuk semua peringkat umur – tua dan muda. Manakala, kandungan Indeks
Glisemik(G.I) soy protein Shaklee ini yang rendah iaitu 39, menjadikansoy
protein Shaklee ini sangat sesuai juga
kepada pengidap kencing manis.
Satu hidangan Shaklee ini bersamaan dengan 2 kali ganda
daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolesterol,
tiada asid urik dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
Post a Comment