Unknown


Selepas air, protein adalah bahan yang paling banyak di dalam badan.

Molekul protein, yang terdiri daripada asid amino dihubungkan bersama, adalah binaan asas untuk keseluruhan tubuh badan: tulang, otot, organ, darah, arteri, antibodi, kulit, rambut, kuku, hormon, tisu dan lain-lain

Protein juga boleh membantu tekanan darah rendah, ia membantu dalam penurunan berat badan, mengekalkan tahap kolesterol yang rendah, ia melambatkan  arteri tersumbat, dan ia mengurangkan peluang anda untuk mendapatkan bentuk kanser tertentu. Mengambil protein juga menjadi satu langkah yang sangat baik sebagai pencegahan terhadap penuaan dan penyakit. Jumlah pengambilan yang betul protein berkualiti tinggi adalah penting untuk pembaikan, pertumbuhan, dan penyembuhan mana-mana dan semua bahagian badan.

Hampir semua orang perlu menelan protein setiap hari untuk memastikan bekalan berterusan asid amino asas. Asid amino mengikat bersama  dalam gabungan yang tidak terhingga untuk menjadi molekul protein, yang diperlukan untuk membaiki  tisu di seluruh badan.

Terdapat sembilan asid amino yang badan tidak boleh hasilkan, ia mesti dibekalkan melalui diet anda. Terdapat juga 16  asid amino tidak perlu, yang badan boleh keluarkan daripada sembilan asid amino penting. Kesemua sembilan asid amino perlu ada untuk  mengikat bersama-sama untuk sintesis protein.

Protein boleh didapati dalam daging dan makanan lain yang anda makan. Daging merah organik dan ikan liar, sebagai contoh, adalah sumber yang besar protein haiwan berasaskan semulajadi. Ramai orang menambah supplement protein ke dalam diet mereka, di samping protein yang mereka makan dari bahan semulajadi tadi.

Jika anda akan mengambil makanan tambahan protein (biasanya datang dalam bentuk shake serbuk) memastikan bahawa ia adalah kualiti protein yang  sangat tinggi . Jika tidak, ia akan menjadi sia-sia dan boleh mendatangkan lebih banyak mudarat kepada badan anda daripada kebaikan.

Whey protein vs Soy protein: Anda akan mendapati bahawa makanan tambahan protein yang paling banyak terdapat di kedai-kedai dan on-line adalah protein whey. Protein Whey Isolate adalah protein yang diekstrak dari whey, cecair oleh produk pengeluaran keju.

Terdapat beberapa keraguan yang anda harus sedar tentang kaitan dengan protein whey.  Ia  adalah sumber protein yang tidak lengkap, ia mengandungi lemak, dan ia mengandungi laktosa (isu yang berpotensi untuk mereka yang tidak toleran).

Terdapat banyak kebimbangan tentang sumber susu whey: kesihatan haiwan , haiwan oleh-produk, hormon pertumbuhan, penyakit, racun perosak, baja, ubat-ubatan dan lain-lain Sesetengah orang juga alah kepada produk tenusu.

Soy Protein Isolate, sebaliknya, adalah protein yang diekstrak dari kacang soya, menghapuskan lemak dan asid tertentu. Secara keseluruhan, pada pendapat saya, soy protein  adalah jauh lebih baik daripada protein whey sebagai sumber makanan tambahan protein kerana ia adalah semulajadi dan berasal daripada  tumbuhan , tidak seperti yang  berasaskan haiwan, yang menimbulkan kebimbangan sama seperti produk whey yang saya disenaraikan di atas.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebimbangan dengan Soy Protein Isolate, jadi jika anda akan membeli makanan tambahan soy protein ia perlu berkualiti tinggi dan bersih. Sumber kacang soya adalah penting.

Adakah kacang soya organik, atau disenyawakan dan drugged? Kaedah pemprosesan yang digunakan untuk membuat soy protein  juga boleh menjejaskan potensi dan keaslian soy protein. Banyak syarikat memproses soy protein mereka terlalu banyak, yang menghalang pengekalan bahan-bahan yang bermanfaat. Sesetengah orang juga alah kepada kacang soya.

Banyak syarikat  mencuci kepingan soya mereka dengan alkohol semasa pengeluaran produk seperti susu soya, keju soya, tauhu, soya burger, dan juga makanan tambahan soy protein  mereka. Bukan sahaja anda tidak mahu meminum sesuatu yang telah dibasuh dengan alkohol, teknik ini menyebabkan kehilangan kira-kira 88% daripada “conent isoflavon”.

Apakah isoflavon? Isoflavon adalah nutrien tumbuhan semula jadi yang meniru fungsi estrogen manusia. Soy Protein yang diasingkan  harus dicuci dengan air, bukan dibasuh dengan alkohol , ini memastikan kandungan isoflavon dan kebersihannya, cara yang lebih semula jadi untuk membersihkan dan memproses soy protein.

Terdapat banyak jenis makanan tambahan soy protein di luar sana, tetapi anda perlu memastikan bahawa anda mengambil bentuk protein yang paling semula jadi berasaskan tumbuhan . Saya mendapati bahawa soy protein bukan genetik  yang tidak diubahsuai adalah terbaik untuk saya.

Juga pastikan bahawa anda mendapat jumlah yang mencukupi protein daripada diet anda. Melakukan penyelidikan anda, walaupun mencuba pelbagai jenis pasangan yang berbeza dan memilih apa yang anda rasa paling sesuai untuk anda.

Sama ada anda seorang atlet, pembina badan, atau hanya seseorang yang  menjaga kesihatan yang lebih baik, jumlah dan kualiti protein yang anda masukkan ke dalam badan anda adalah penting untuk kesihatan dan kesejahteraan anda secara keseluruhan .

Kenapa ESP- Soy Protein Isolate Powder Shaklee Terbaik Di Pasaran

Perbezaan Shaklee :

Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan kacang soya. Hakikatnya, pengasingan protein yang pertama ini dicipta oleh Dr Shaklee pada awal 70-an. Di mana kini banyak ujian klinikal telah membuktikan bahawa Dr Shaklee telah lama mengetahui soy protein adalah faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.

Energizing Soy Protein atau ESP ini diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan. Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi “non-GMO” (non-Genetically Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula, setiap 850g(satu tin ESP- soy protein isolate powder) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.

Energizing Soy Protein dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Soy protein ini turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Soy protein ini sangat sesuai untuk semua peringkat umur – tua dan muda. Manakala, kandungan Indeks Glisemik(G.I) soy protein Shaklee ini yang rendah iaitu 39, menjadikansoy protein Shaklee ini  sangat sesuai juga kepada pengidap kencing manis.

Satu hidangan Shaklee ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
0 Responses

Post a Comment

Hak Cipta Terpelihara. Powered by Blogger.